Przedstawiam kolejną zupę z dobrą energią – wegański krem z selera. Jest niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu, składa się z naturalnych i lokalnych produktów. W wersji bezglutenowej używam do niego rodzynek, ale oczywiście możesz go podać z czym lubisz: z grzankami, kaszą 🙂

ZUPA – KREM Z SELERA

Składniki:

1 kg selera

2 małe ziemniaki

1 korzeń średniej wielkości pietruszki

1 duża cebula

1 jabłko

3 ząbki czosnku

1 por – biała część lub cebula dymka

Rodzynki

Oliwa z oliwek

1,2 l wody przefiltrowanej

 

Przyprawy:

Kolendra ziarno – 1 łyżeczka

Tymianek – 2 łyżeczki

Zioła prowansalskie – 2 łyżeczki

Pieprz czarny/pieprz kolorowy – 1 łyżeczka

Sól morska/himalajska – ok. 2 łyżeczki

Jałowiec ziarno – 1 łyżeczka

 

Dekoracje:

Pocięte łodygi cebuli dymki (pasować będzie również świeży tymianek/bazylia/natka pietruszki)

 

Zupa krem z selera, fot. HamSa Joga

 

Przepis

Warzywa myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę. Selera na końcu, żeby nie czerniał.

Do rozgrzanej oliwy z ziarnem kolendry dodajemy cebulę. Posypujemy tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Podsmażamy na złoto. Dodajemy warzywa i jabłko, zalewamy wodą, dodajemy czosnek z praski, gotujemy. Solimy, pieprzymy. Blendujemy. Próbujemy i doprawiamy, jeśli to potrzebne. Wsypujemy rodzynki i kulki jałowca, podgotowujemy, by zmiękły i się nasączyły. Teraz krem jest gotowy do podania. Można na wierzchu przyozdobić go oliwą z oliwek (np. z rozmarynem lub chilli) oraz pociętą łodygą cebuli dymki.

Smacznego 🙂

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz używać tagów i atrybutów HTML:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>