Powszechnie wiadomo, że jednym z filarów zdrowia jest właściwe odżywianie. To, co jest szczególnie ważne, i o czym przypomina nam ajurweda, to samodzielne przygotowywanie posiłków. Jeśli więc masz taką możliwość, przyrządź dla siebie i najbliższych coś pysznego. Niestety ciągłe jedzenie na mieście lub z dowozu doprowadzają nas do różnego rodzaju nierównowagi, o czym niejednokrotnie przypominają nam nasze ciała: układ trawienny, wydalniczy czy też waga. O tym jednak napiszę przy innej okazji 🙂 Tymczasem, ponieważ gotowanie i smakowanie roślinnych potraw jest jedną z moich największych pasji, postanowiłam podzielić się z Tobą moimi pomysłami kulinarnymi. Może Cię zainspirują? Debiutuję więc aromatycznym kremem z pieczarek 🙂
ZUPA – KREM Z PIECZAREK
Składniki:
1 kg pieczarek
1 średniej wielkości marchewka
2 średniej wielkości pietruszki
2 niewielkie ziemniaki
2 duże cebule
2 łyżki oliwy z oliwek
1,2 litra wody przefiltrowanej
200 ml śmietany roślinnej/zwykłej (w opcji wegetariańskiej)
Przyprawy:
Tymianek – 2 łyżeczki
Oregano – 2 łyżeczki
Estragon – 1/2 łyżeczki
Sól morska – ok. 2 łyżeczek
Mieszanka pieprzu czarnego, czerwonego i zielonego – kilka okrążeń młynka
Pieprz cytrynowy – 1 łyżeczka
Dekoracje:
Pieczarki
Pocięte łodygi cebuli dymki (pasować będzie również świeży tymianek/natka pietruszki)
Prażona cebulka
Przepis
Warzywa dokładnie myjemy w ciepłej wodzie. 1 cebulę, marchew, pietruszkę i ziemniaki obieramy i drobno kroimy. Wrzucamy je do garnka, 3 minuty podsmażamy na oliwie, przyprawiamy ziołami, dolewamy wody, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy aż do powstania bulionu warzywnego.
Pieczarki obieramy i dokładnie myjemy. Następnie kroimy na kawałki. Do garnka wlewamy oliwę z oliwek, lekko rozgrzewamy, wrzucamy jedną posiekaną drobno cebulę i skrojone wzdłuż pieczarki. Podsmażamy mieszając, dosypujemy sól, tymianek, oregano. Smażymy dalej, dosypujemy estragon. Gdy pieczarki puszczą sok, a cebula zrobi się żółta i miękka, dodajemy 2 sprasowane ząbki czosnku, dolewamy ¼ szklanki wody, mieszamy, podgotowujemy. Odkładamy kilka pieczarek do dekoracji.

Tak powstałą pieczarkową miksturę wlewamy do bulionu. Blendujemy. Gotujemy przez chwilę. Ściągamy z ognia, dorzucamy śmietanę. Dokładnie blendujemy. Sprawdzamy smak – w razie potrzeby doprawiamy po raz kolejny.
Na koniec dekorujemy wcześniej odłożonymi pieczarkami, pociętymi łodygami cebuli dymki i – wedle uznania – prażoną cebulką.
Smacznego 🙂